top of page

Duurzame doener #16

Bijgewerkt op: 15 jan. 2019

Jeanne #16


Als kind van ouders die jarenlang in Zuid-Afrika hebben gewoond, was de Ubuntu-filosofie verweven in mijn opvoeding. Belangrijkste uitgangspunten daarvan zijn dat organische verbondenheid, principiële gelijkwaardigheid en geleefde solidariteit in essentie onmisbaar zijn voor onze aarde. Terwijl ik de afgelopen dertig jaar werkte in de finance- en investmentmanagement combineerde ik dit in mijn vrije tijd met het supporten van initiatieven op het sociaal-maatschappelijk vlak.


Keerpunt – nieuwe stap

Het gevoel dat ik deze beide werelden (financieel/investment en sociaal/maatschappelijk) in mij als persoon in mijn dagelijks leven meer bij elkaar wilde brengen groeide gaandeweg. In 2017 besloot ik een maand lang het Pieterpad te gaan lopen als inspiratie-loop hoe dit gevoel vorm te geven. 500 Kilometer wandelen van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht, 26 etappes van elk ongeveer 20-22 kilometer. Elke etappe liep er iemand anders een dag met me mee, met name bevriende zakelijke relaties, maar ook een goede vriendin en mijn kinderen. Dat heeft tot nieuwe stappen geleid.


Bewuster

Ik ben me bewuster geworden dat bewustzijn een beweging is (net als wandelen) en niet een te bereiken einddoel op zich. Dat bewustzijn zich bij iedereen anders ontwikkelt en dat de vorm die een ieder concreet aan dat bewustzijn kan geven in zijn/haar dagelijks leven afhankelijk is van de situatie.  Met als gevolg dat veel mensen voor de huidige en toekomstige generaties een sociaal maatschappelijk en duurzaam leven belangrijk vinden en zich daar ook voor willen inzetten. Zij hebben echter niet (of nauwelijks) toegang tot de juiste hulpbronnen en/of financiële middelen om daar in de dagelijkse praktijk invulling aan te kunnen geven.


Na het Pieterpad heb ik bewust andere keuzes gemaakt.  Zo ben ik samen met Robert Bothoff het bedrijf LifeTree gestart. We helpen sociale & duurzame ondernemers met de totstandkoming van hun business- en finance strategie en initiëren overschrijdende teampartnering gericht op delen kennis, netwerk etc. Het betreffen Life long learning, Social Inclusiveness en Sustainable Life initiatieven. Ook geven we sessies over achtergronden, levenslijnen, identiteiten en waarden als onderdeel van de minor Sociaal Ondernemerschap (MBO/HBO) om jongeren te stimuleren op respectvolle wijze het gesprek met elkaar aan te gaan over deze onderwerpen. Hen te laten ontdekken hoe een eenheid in diversiteit kan ontstaan en wat daarvoor nodig is. Dat is de basis om samen de grotere vraagstukken in de wereld met elkaar te kunnen oplossen.

Verder ben ik nog bewuster omgegaan met vragen als: waar besteed ik mijn tijd aan, waar investeer ik mijn middelen in en welke keuzes voegen daarin welke waarden toe voor mezelf, voor de ander en voor mijn omgeving.


Ik hoop mijn omgeving te inspireren door te laten zien dat ik zelf keuzes maak die bijdragen aan een duurzame en vreedzame samenleving. Ik ga wel met financiële instellingen, vermogensfondsen en vermogende particulieren een stevige dialoog aan wanneer deze kan bijdragen aan de groei van ons bewustzijn dat er een geheel nieuwe waarderingsmethodiek nodig is bij de waardebepaling van sociale bedrijven/initiatieven. Ja, dan kan ik in de overtuiging schieten ;-).


#duizendduurzamedoeners #duurzamedoener16

198 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page